Techniek / Verwijzingen / Video · 20/02/2010

Beperkingen van een systeem

De intelligentie van mensen gaat veel verder dan systemen, modellen en simpele relaties tussen elementen. Oorzaak-gevolg, opvallende patronen, of kleine afwijkingen die bepalend zijn voor het geheel, passen niet allemaal in standaard systeem-denken. Ken daarom de beperkingen van je systeem. Jouw model / representatie van een systeem is NOOIT de werkelijkheid! Er zijn echter mensen die een dusdanig groot systeem/model bouwen, dat je wel heel dicht tegen de werkelijkheid komt…

Josh Tenenbaum van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) past reverse engineering op de menselijke hersenen / menselijke intelligentie toe om zo nieuwe (artificiële) systemen en modellen te ontwerpen die de menselijke intelligentie en werkelijkheid beter benaderen. Dit gaat verder dan simpele huis-tuin en keuken problemen. In onderstaande video legt Josh Tenenbaum van MIT op het World Economic Forum uit wat de laatste ontwikkelingen in inzichten in leren, intelligentie en modelleren.

UPDATE:

The Blue Brain-project van IBM gaat nog véél verder. Zij proberen in tien jaar tijd een computersysteem te maken dat de menselijke hersenen nabootst.  Ook zij passen reverse engineering toe, maar dan op neuron-niveau. Hier is een eerste versie van de documentaire over het project die over tien jaar óók klaar moet zijn. Kijk en luister goed naar de uiteenzetting van projectleider Henry Markram, die meent dat we over tien jaar de effecten van een pil eerst even simuleren voordat we de pil in het echt slikken.

Bluebrain | Year One from Couple 3 Films on Vimeo.

De update is tekst van Herbert Blankestein en heb ik gevonden op http://videovolt.blogspot.com/2010/02/hoe-ibm-een-brein-bouwt-en-waarom_18.html

%d bloggers like this: