Systeemdenken doet Wall Street wankelen

Afgelopen jaar suisden wij langs de afgrond tijdens een door quants ingezette ineenstorting van de financiële markten. “Quants” zijn de wiskundigen en programmeurs in de machinekamer van ons mondiaal financieel systeem.

De programmamakers van Tegenlicht (VPRO) praten met de slimste Quants op Wall Street en tonen van binnenuit hoe de slechte hypotheken versneden werden tot winstgevende financiële producten. Hoe onze financiële markten zich steeds meer afhankelijk hebben gemaakt van modellen en algoritmen en hoe binnen een paar maanden na de crash het alweer business as usual was. Een financieel-technologische revolutie waarin het nu draait om handelen met de snelheid van het licht…

Het zijn de quants die na de crash van Wall Street deels de verantwoordelijkheid in de schoenen geschoven krijgen. Het blinde geloof in hun formules en modellen lijken het financieel systeem op hun fundament te hebben laten wankelen. Een verhaal over hebzucht, angst en toeval vanuit de veelal onbekende krochten van ons mondiaal financieel systeem.

  • Paul Wilmott (quant goeroe die al jaren waarschuwt voor het gevaar van een door wiskundigen ingezette ineenstorting van de financiële markten)
  • Mike Osinski (werkte bijna 20 jaar op Wall St als programmeur van software die slechte hypotheken versneed tot aantrekkelijke financiële producten – computerprogramma’s waar banken miljarden instopten en waar biljoenen uitkwamen)
  • Emanuel Derman (ook wel ‘de Einstein’ van Wall St genoemd)
  • Matthew Goldstein (onderzoeksjournalist Reuters die als een van de eersten de gevolgen van High Frequency Trading aankaartte).

Systeemdenken kent zo zijn grenzen…

Klik hier om het hele programma te zien.

One thought on “Systeemdenken doet Wall Street wankelen

Reageer hier op dit artikel!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.