13 miljoen voor systeembiologie

NWO, onze nationale onderzoeksfinancier, en ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, hebben afgelopen 25 februari 2010 besloten om samen 13 miljoen euro in het vakgebied systeembiologie te steken.

Systeembiologie is het vakgebied dat zinvolle kennis probeert te destilleren uit de gigantische hoeveelheid data die binnen de lifesciences worden geproduceerd. Informatie over genen, eiwitten, enzymen en alle biologische processen waarbij deze stoffen een rol spelen. Systeembiologie wordt ook wel holistische biologie genoemd.

Systeembiologie (Engels: systems biology ) is de wetenschap die biologische systemen bestudeert als een geheel. Hoewel de term ‘systems biology’ vaak gebruikt wordt in wetenschappelijke literatuur, is er nog geen eenduidige, algemeen aanvaarde definitie van systeembiologie.

Biologische systemen bestaan uit vele componenten, zoals genen, eiwitten en metabolieten. In de systeembiologie gaat het niet alleen om de functie van al deze componenten, maar vooral ook om de dynamische interacties tussen al deze componenten.

Ieder biologisch systeem kan worden gezien als een hiërarchisch georganiseerd netwerk van interacties. Bijvoorbeeld: eiwitten hebben interacties met andere eiwitten, en vormen eiwitcomplexen. Verschillende eiwitcomplexen hebben interactie met elkaar, en vormen samen met andere componenten een celorganel. Ook celorganellen kunnen allerlei interacties met elkaar hebben, en maken deel uit van een cel, et cetera. Systeembiologie probeert al deze interacties in kaart te brengen.

Met die 13 miljoen euro worden drie nieuwe centra voor systeembiologie opgericht, waar biologen, medici, chemici, natuurkundigen, wiskundigen en informatici de koppen bij elkaar zullen steken.

  1. Het eerste centrum komt in Groningen en zal zich vooral richten op de relatie tussen energiehuishouding en veroudering bij organismen (vooral gistcellen en muizen).
  2. Het tweede centrum wordt bij het Nederlandse KankerInstituut (NKI) in Amsterdam ondergebracht en daar zal men op zoek gaan naar de mechanismen die betrokken zijn bij het ontstaan van borstkanker.
  3. Het derde centrum komt in Nijmegen en daar stort men zich op de energiefabrieken van de menselijke cel: de mitochondrien. En ongelooflijk complexe fabriek en men wil precies weten hoe dat daar werkt.

Bron: http://www.teleac.nl/radio/index.jsp?nr=501613&item=2799697 & http://nl.wikipedia.org/wiki/Systeembiologie

Reageer hier op dit artikel!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.