Reïncarnatie, een grappig wiskundig probleem

New York Times had afgelopen weekeinde een groot artikel over reïncarnatie.  De aanleiding: volgens een onderzoek zou nu een kwart van de Amerikanen in reïncarnatie geloven. Aan het woord komt ook ene dr. DeBell uit New York die denkt dat hij inmiddels al een holbewoner is geweest, een Tibetaanse monnik en een Duitser die zijn Joodse buren niet verraadde in de oorlog.

De natuurkundige Chad Orzel heeft daar problemen mee. Zijn blog Uncertain Principles staat op Scienceblogs, een mooie verzameling wetenschapsblogs. Orzels problemen zijn vooral wiskundig van aard…

  1. Twee keer een deugdzaam leven is vrij bijzonder, gezien de nogal geringe populatie-omvang van Tibetaanse monniken én helden in WOII. Met zo’n bijzonder leven, schrijft Orzel, verwacht je toch dat je wat hoger uitkomt dan ‘psychiater in Manhattan’ zoals dr. DeBell. (Of zou dat wel helemaal bovenaan in de kosmologie zijn?)
  2. En dan is er nog het probleem dat mensen zich enkel bijzondere levens herinneren. Niet doodnormale, saaie, of zelfs slechte levens.
  3. Allerbelangrijkste (en leukste) probleem is die van de bevolkingsgroei. De huidige wereldbevolking bestaat uit ca. 6,7 miljard mensen. In 1850 was dat, naar schatting, 1,2 miljard, “meaning that four out of five people living today can not possibly “remember” a past life as a human in 1850.” In 1700 waren er misschien 700 miljoen mensen, wat 90 procent vna de huidige bevolking uitsluit. In 1500 500 miljoen etc. Als alle zielen nou terugkomen, redeneert Orzel, dan moet 80 procent in een1850 een dier zijn geweest. Maar niemand herinnert zich ooit dat hij een koe was, of een vogel of een tor.

Geestig… een beetje rekenen kan toch geen kwaad. Natuurlijk is er kritiek, ook te vinden onderaan dit blog.

Bron: http://www.nrcnext.nl/blog/2010/08/31/herinner-jij-je-dat-je-een-koe-was/

Reageer hier op dit artikel!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.