Techniek / Verwijzingen · 27/07/2011

Systeemintegratie 2.0 – Datacenters als verwarming

Microsoft Research heeft een systeem bedacht dat de hitte afkomstig van mini-datacenters gebruikt voor verwarming van huizen en kantoren.

Datacenters produceren veel warmte, maar de temperaturen van 40 tot 50 celsius zijn niet genoeg om er stroom mee te genereren. Toch is de hitte die datacenters uitstoten wel goed te gebruiken als verwarmingsbron voor gebouwen of huizen, denkt Microsoft Research.

In een nieuw project (PDF) fungeren servers als het ware als databoilers. Het gaat in het plan om microdatacenters met tussen de 40 en 400 CPU’s, ge├»ntegreerd met het verwarmingssysteem van gebouwen. Woningen zijn te verwarmen via netwerken van warmwaterleidingen, net als de ‘stadsverwarming‘.

Deze mini-datacenters zouden ook minder latency hebben omdat ze dichter bij de gebruikers staan. Als de ‘data-ovens’ op grote schaal worden ingevoerd, is er volgens Microsoft Research ook financieel voordeel vergeleken met traditionele datacenters. De kosten per server zakken dan van 400 dollar per jaar naar tussen 20 en 60 dollar.

In 2007 waren serverparken en datacenters al verantwoordelijk voor 2 procent van de totale elektriciteitsconsumptie in de VS. En dat neemt alleen maar toe, nu cloudcomputing flink in opkomst is. Niet alle datacenters zijn echter even ‘groen‘. Facebook draait bijvoorbeeld deels op kolen.

Binnenkort dus een windmolen in de tuin, een zonnepaneel op je dak en een datacenter in je kelder.

(Bron)

%d bloggers like this: