Ontwerp je eigen land!

Een leuk idee en vingeroefening in Systems Engineering is iets wat ik zelf ook wel eens heb gedaan toen ik een jaar of 12 was: Ontwerp je eigen land!

Pak twee grote witte vellen papier. Schrijf op het ene vel papier allerlei eisen en wensen aan een land en ga dan op het andere witte vel papier al je wensen uitwerken, schetsen en tekenen.

Die wensen kunnen redelijk concreet zijn zoals: een lang wit strand met heldere zee, een grote zeehaven, goede treinverbindingen tussen steden, hoge bergen waar je kunt skiën, voldoende landbouwgrond voor de eigen voedselvoorziening, 100% zelfvoorzienend in duurzame energie, niet warmer dan 25 graden in de stad in de zomer. etc. etc. De tekeningen kunnen heel conceptueel zijn, maar je kunt ook echte plattegronden of collages maken. Ook kun je nadenken over bijvoorbeeld jouw eigen economische, financiële, culturele en sociale wensenlijstje en hoe je die concreet kunt maken.

Maar na de eerste schetsen, begint het pas echt; hoe stem je alles op elkaar af…? Hoe maak je jouw eigen paradijsje functionerend?

Alles bij elkaar zul je zien hoe lastig en complex het is om alle details te verwerken in jouw virtuele landje. Alles hangt met elkaar samen: de hoge bergen zijn leuk voor de wintersport, maar misschien onhandig voor de landbouw. De ideale locatie voor de luchthaven is midden in een net ontworpen natuurgebied. Etc. etc.

Waarschijnlijk zul je na verloop van tijd ook wensen aanpassen, of delen van jouw land opnieuw gaan tekenen. Je zult wensen afwegen, beslissingen moeten nemen etc. Het is leuk om al je wijzigingen en beslissingen bij te houden om (voor jezelf) te ontdekken wat nou eigenlijk écht belangrijk is. Allemaal activiteiten die hele formele namen en procedures hebben gekregen binnen het vakgebied Systems Engineering, maar hier lijkt het plotseling op een leuke hobby voor koude winteravonden… :-)

Sywert van Lienden komt er in onderstaande column achter dat Nederland best geslaagd ontwerp heeft!

 

 

Bron: NRC-Next, SYWERT VAN LIENDEN OP 16 NOVEMBER 2012 

Het regeerakkoord van 2012 lijkt Nederland voor te bereiden op tijden van krimp en schaarste. Wat ram
pzalig is, stijgt (de werkloosheid bijvoorbeeld), wat prettig is, daalt (zoals gratis zorg) en wat bijzonder is, wordt geschrapt (de Olympische Spelen). Je kunt maar beter hout gaan sprokkelen voor de haard, wennen aan Hollandse spruitjes en bonen voor je avondeten en investeren in een goede slaapzak voor onder de brug die de VVD en PvdA nu bouwen.
Je kunt maar beter hout gaan sprokkelen voor de haard, wennen aan spruitjes en bonen
Maar Nederland is en blijft ijzersterk. We vergeten soms hoe sterk Nederland qua concept en uitwerking is. Hoe slim, gezond, rijk en gelukkig dit kleine landje is.

Stel je voor dat je ergens op de aardbol een land mag beginnen. Net als in SimCity. Alle grote rijken zijn vanaf of langs het water begonnen, dus je zoekt een delta. Een delta met voldoende zoetwater en een groot achterland. Liefst ook een beetje vlak, zodat het fijn bouwen is. En dat water pomp je weg. De strijd tegen het water verbindt mensen, stimuleert politieke samenwerking.
Deze delta, vier keer kleiner dan de staat New York, zoekt grote thuismarkten om producten naar te kunnen exporteren en doorvoeren. De ligging tussen de vierde (Duitsland), vijfde (Franse) en zesde (Britse) grootste economieën van de wereld is perfect. En met de Europese Unie is het thuis in de grootste interne markt van de wereld. Daarom zijn Rotterdam en Schiphol zo groot voor een klein land.
Door een calvinistische inborst wordt er godsvrezend hard gewerkt. Maar het land kent een traditie van vrijheid en commercie, dus het borrelt er van de creativiteit en handel.
Nederland is de afgelopen twintig jaar slimmer geworden. Inmiddels leidt dit land meer hoogopgeleiden dan laagopgeleiden op. In een wereld waar kennis het belangrijkste is, wordt er daarom goed verdiend. Laten we olie- en bankstaten even links liggen, dan laat Nederland alleen de Verenigde Staten voor zich wat betreft bruto binnenlands product per inwoner. Nog nooit is de kans dat armoede je treft zo klein geweest. De afgelopen jaren is de kans daarop sterk gedaald: slechts één op de zeven personen heeft kans op armoede of sociale uitsluiting. En we zijn steeds gezonder. Elke week kan de levensverwachting met een weekend worden opgeschroefd. Dat betekent dus niet dat de AOW-leeftijd wordt verhoogd, maar dat we relatief langer gaan genieten van de oudedag.
Nederland presteert boven z’n stand. „Nederland is de zestiende economie ter wereld, de vijfde investeerder, de tweede landbouwexporteur en de zevende handelsnatie”, zei Rutte deze week. Vergeet de kommer en kwel: we zijn slim, gezond, rijk en winnen makkelijk SimCity.

Reageer hier op dit artikel!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.