Kunst en humor / Organiseren / Video · 15/08/2014

Illusionist kent zijn Bestuurd Systeem

Een leuk voorbeeld van iemand (BO) die zijn publiek (BS) erg goed kent is deze Illusionist, David Kwong. Uit de truc blijkt dat hij van tevoren precies weet welke keuzes we zullen maken. Hoe hij dat weet? Dat legt hij naderhand haarfijn uit.

De aanleiding van dit filmpje is een eerder artikel waarin ik de basis van het besturingsmodel van De Leeuw heb uitgelegd. Om effectief te besturen, moet je de denkprocessen (lees: ‘model’) van jouw Bestuurd Systeem begrijpen. Het is leuk om met het besturingsmodel in gedachten, de alledaagse werkelijkheid te observeren.

Een mooi voorbeeld van iemand die zijn Bestuurd Systeem erg goed lijkt te kennen is hieronder te zien. In het filmpje kun je mooi zien hoe een illusionist (BO) zijn publiek (BS) kent. Sterker, in het filmpje is ook te zien hoe hij met behulp van elementen uit de Omgeving (de afbeeldingen van de uil etc.)  zijn BS ‘beïnvloedt’.  Zelfs ogenschijnlijke elementen die meestal in een Omgeving horen (de krant), blijken plotseling tot zijn invloedssfeer en dus binnen zijn systeemgrenzen te horen.

De video heeft misschien een wat lange aanloop, maar het is het kijken van de volle elf minuten absoluut waard! Met name omdat de truc ook eindelijk eens uitgelegd wordt, of toch niet? Is het mogelijk om jouw BS echt zo goed te kennen…??? Wat uit de omgeving kun jij inzetten om doelen te bereiken?

%d bloggers like this: