Duurzaamheid / Eigen Artikelen · 20/11/2022

Wat als het klimaatsysteem kantelt?

Soms is een heel klein duwtje genoeg om iets groots omver te krijgen. Dat heten tipping points. Een tipping point is de trilling die nét genoeg is om een grote sneeuwlawine te laten ontstaan. Het is de kleine zwakte in de dijk waardoor de hele polder overstroomt. Het is het moment waarbij het nét winstgevend is waardoor het bedrijf besluit om een ‘go’ te geven voor een grote investering. Het punt waarop er nét genoeg mensen overstappen, waarna iedereen verandert van social medium. Het punt dat er nét genoeg mensen protesteren waardoor een pensioenfonds besluit om al het pensioengeld uit fossiele bedrijven terug te trekken.

Bij tipping points veranderen de wetten van het betreffende systeem en verandert de werking van het systeem als geheel.

Zo werkt het ook op onze aarde. Een kleine stijging in temperatuur kan nét zo’n duwtje zijn om bepaalde klimaatsystemen onomkeerbaar te laten veranderen. Denk aan de Groenlandse en West-Antarctische ijskappen, de noordelijke permafrost of de Atlantische Golfstroom. Als zo’n kantelpunt (tipping point) bereikt wordt, zal de planeet blijvend veranderen en hebben wij daar als mens geen invloed meer op. De NOS legt je uit hoe dat zit, samen met milieuwetenschapper van de Universiteit Utrecht Arie Staal. Hij schreef mee aan een groot onderzoek over zulke klimaatkantelpunten.

Kunnen we dit tipping point nog voorkomen…?

%d bloggers like this: